JANET SIMPSON – SAFE DISTANCE

Birmingham, Alabama is de woonplaats van singer-songwriter en multi-instrumentaliste Janet Simpson die in de muziekwereld gestapt is eind jaren ’90 als leadzangeres van de rockformatie ‘Delicate Cutters’ en die ook meegespeeld heeft bij de formaties ‘Teen Getaway’, ‘Wooden Wand’ en ‘World War IV’. Daarnaast leerden we haar eind 2018 ook nog eens kennen als de helft van het duo ‘Timber’ dat ze vormt met Will Stewart en waarmee ze het schitterende sfeervolle debuutalbum “The Family” heeft uitgebracht.

Janet Simpson is nu voor het eerst op haar ééntje naar buiten getreden met de release van een soloalbum dat ze “Safe Distance” heeft genoemd. Vooraleer het album op de markt te brengen zijn er trouwens al twee singles uit deze plaat getrokken. Beide nummers kunt u op de bijgevoegde video’s beluisteren: albumopeningstrack en eerste single “Nashville Girls” en een audiovideo van de uptempo gebrachte countryrocksong “I’m Wrong” die als tweede single gelanceerd werd en die opgenomen werd met vocale bijstand van Jody Nelson, de leadzanger van de folkrockgroep “Through The Sparks’ uit Birmingham.

“Safe Distance” bevat twaalf door Janet Simpson gecomponeerde nummers die ze in de studio opnam met de hulp van gitarist en ‘Timber’-collega Will Stewart, bassist Robert Wason en drummer Tyler McGuire. Qua songstijl wisselt ze vlotjes af tussen rock en country waardoor we haar plaat misschien wel het best onder de noemer Americana kunnen klasseren. “Nashville Girls” en “Reno” rocken, terwijl de song “Slip” een walsende countryballad is en “Awe And Wonder” en “Ain’t Nobody Lookin’” als emotioneel beladen liefdesliedjes schitteren.

De albumtiteltrack “Safe Distance” is eveneens een aanstekelijk countryliedje waarmee Janet Simpson aantoont dat ze een begenadigde songschrijfster is, zowel op het vlak van teksten als wat de bijhorende muziek betreft. Er is echt geen moment van verveling te bespeuren bij het beluisteren van deze plaat, temeer omdat elke song qua stijl telkens weer sterk verschilt van zijn voorganger. “Black Turns Blue” en “Silverman” zijn alweer twee uitstekende akoestische ballads en “Double Lines” is een door een sterke melodie gedragen softrocksong die ons op het vlak van zangprestatie aan het betere werk van ‘Mazzy Star’ doet denken.

Verder intrigeert de monotone melodie van het nummer “Mountain” en is albumafsluiter “Wrecked” het ultieme bewijs dat veel artiesten hun sterkste nummer graag plegen voor te behouden voor het einde van hun plaat. Kort samengevat: neem het schitterende album “Safe Distance” van Janet Simpson zo snel mogelijk op in uw platenverzameling die daardoor behoorlijk verrijkt zal worden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cornelius Chapel Records

video